Областният управител Виктор Янев преряза лентата на четири санирани блока в град Кюстендил

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е най-социалната и мащабна програма, която се реализира в последните години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Кюстендил, където заедно с областния управител Виктор Янев, народния представител Кирил Калфин, кмета на общината Петър Паунов и председателя на общинския съвет Михаела Крумова откриха официално четири жилищни блока в кв. „Запад“, санирани по програмата.

Церемонията бе пред блок 92 в жилищния квартал, като официалните гости бяха посрещнати от домоуправителят Костадин Николов. За повода бе направен празничен освет за благоденствие на живущите, а девойки, облечени в народни носии почерпиха присъстващите с питка и мед.

Над 1,8 млн.лв. е инвестицията в блоковете, в които живеят около 300 домакинства. Сградите са част от общо 58-те обекта, по които се работи в момента.. По думите на Павлова около 40% от старите жилищни блокове в Кюстендил са включени в програмата на правителството. „Благодаря на всички, че ни повярвахте. Че не се подведохте на лъжите, че някой ще ви вземе жилищата, че ще се вдигнат данъците. Националната програма е насочена към всички граждани, без значение от политическа или каквато и да е друга принадлежност. Това е програма от хората за хората“, каза още регионалният министър. Тя подчерта, че освен, че жилищата стават по-красиви и уютни се променя обликът на кварталите, а най-важното е, че собствениците на санирани жилища ще плащат по-малки сметки за отопление. 

От своя страна областният управител Виктор Янев обясни, че благодарение на Националната програма за енергийна ефективност се променя обликът на цялата държава. Според него реализираната от българското правителство програма е добра, устойчива и сполучлива.

 

Печат