Open menu

Областният управител Виктор Янев участва в среща-разговар с туристическия бранш в Община Кюстендил

В парк-хотел „Кюстендил“ се проведе работна среща с представители на местния туристически бранш, хотели, ресторанти, експерти, както и Професионалната гимназия по туризъм в града.  В събитието участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателят на ОбС – Кюстендил Михаела Крумова.

Основна тема за обсъждане бяха ползите от Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

„Хората виждат, че развитието на СПА отрасъла не е задача, по която работи само едно министерство, а приоритет на правителството. Неговото развитие означава повече платежоспособни туристи, преодоляване на сезонността и повишаване на доходите в сектора. Бизнесът иска стабилност и да се запази този темп на работа, който наложихме през последните две години“ – сподели министър Ангелкова. Тя добави още, че Кюстендил е известен именно с лечебните свойства на водата, които има. „Ключова е пилотната програма за публично - частно партньорство за използване на минералните извори и изграждането на инфраструктура на водопроводите, възможността общините да кандидатстват и да ползват 50% грант в съдружие с частния бизнес, което е много важно за развитието на туризма, защото ние разчитаме на балнео и спа туризма да разширят крилата на сезона", коментира министър Ангелкова.

Печат