Областният управител Виктор Янев взе участие в дискусия с туристическия бранш в община Сапарева баня

Повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон, като ръстът е над 12%. Това съобщи в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представителите на местния туристически бранш. В дискусията участваха още областният управител на Кюстендил Виктор Янев и кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Те посетиха някои от основните атракции в общината.

„Сапарева баня има големи перспективи и за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова. Трябва да бъде използвана и притегателната сила на Рилските езера и другите природни забележителности в региона, стана ясно от думите й. „Положителна тенденция е, че се отчита ръст на нощувките в областта и в общината от над 17%, но все още преобладават еднодневните пътувания. Затова, с общи усилия, трябва да задържим туристите по-дълго в региона, като им предложим повече атракции и преживявания“, посочи още Николина Ангелкова.

"Започна процеса по сертифициране на всички балнео и СПА центрове на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 107 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

Сапарева баня е част и от проекта за популяризиране на българските ЕДЕН дестинации, като за всяка от тях се изготвят тематични рекламни материали. Сред тях са и видео клипове, които ще бъдат готови до дни и ще бъдат представяни на международни форуми и туристически борси, каза още министърът на туризма.

В рамките на деня гостите посетиха средновековния храм „Св. Никола“, черквата "Успение на Пресвета Богородица" в с. Сапарево и Ресиловския манастир.  Министър Ангелкова, областният управител Виктор Янев и кметът Калин Гелев дадоха брифинг за медиите пред най-горещия гейзер на Балканите, който се намира в центъра на Сапарева баня.

 

Печат