Областният управител Виктор Янев се включи в инициативата „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“

Министерството на земеделието и храните стартира кампания, насочена към българските производители, наречена „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, която се проведе в Кюстендил. Кампанията има за цел да подкрепи производителите в опазването и съхранението на традиционното производство у нас.

Инициативата започна с кръгла маса, която се състоя в конферентната зала на Областна администрация – Кюстендил. Срещата бе открита от областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев. В нея участие взе зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, заедно с екип от експерти към министерството, които представиха възможностите за кандидатстване по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 година. В открита дискусия с граждани, земедeлци и представители на медиите, зам.-министър Костов отговори на всички поставени въпроси, свързани с развитието на сектор Животновъдство, сектор Растениевъдство и предизвикателствата пред местните производители.

Българските производители заслужават да бъдат поощрявани и техните продукти да намерят място и в търговските вериги, и на специални щандове на традиционните пазари в градовете с търсените, качествени и вкусни свои образци, заяви зам.-министър Костов.

След кръглата маса кампанията продължи с базар-изложение на производители и преработватели на земеделски продукти от област Кюстендил. Музикална програма огласяваше площад „Велбъжд“, на който бяха разположени красиво украсени щандове на 31 изложители, които представиха традиционните за района на Кюстендил разнообразни сортове ябълки и круши, семена, боб, тикви, млечни произведения.

Сред гостите, които се присъединиха към празничното събитие и разгледаха изложението бяха зам.-министър Костов, областният управител Виктор Янев, народните представители Кирил Калфин и Иван Ибришимов, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на ОД „Земеделие“ – Кюстендил Димитрина Христова и други.

Печат