Кюстендил чества годишнина от своето освобождение

На 29 Януари град Кюстендил чества своята независимост. Днес се навършиха 138 години от освобождението на града от османско владичество. Празника бе отбелязан с тържествено шествие, което започна от площад „Велбъжд“ до паметника на Ильо Войвода, където бяха поднесени венци и цветя. В чест на загиналите в борбите за освобождение присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание. Под звуците на Общински духов оркестър първи венец поднесоха Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, придружен от неговите заместници Радослава Чеканска и Силвия Велкова. Цветя на паметника поставиха и Община Кюстендил, Общински съвет – Кюстендил, политически партии, неправителствени организации и граждани.

„През януари 1878 година безстрашните действия на руския ескадрон, отрядът на Симо Соколов, заедно с четата на Ильо Войвода и дузина смели кюстендилци прогонват противника и поставят началото на свободен и независим Кюстендил. Неизмерима е нашата признателност към подвига им и мирно свеждаме глави пред вечната им памет! Днес, когато говорим за модерно европейско бъдеще, нека си спомним цената на свободата и да събудим чувствата на възторг у всеки от нас, за да дадем тласък на позитивното развитие на Кюстендилския регион и всички негови жители! Нека бъдем обединени, здрави и отговорни за предстоящото, защото заедно изграждаме облика на нашия град!“ – призова Виктор Янев.

За празника гражданите и гостите на Кюстендил могат да разгледат безплатно експозицията „Национално-освободителни борби на населението от Кюстендилския край в къща-музей „Ильо Войвода".

 

Печат