Областният управител Виктор Янев взе участие в Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм

spa1

В парк-хотел „Кюстендил“ се състоя Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Областният град събра експерти по темата от страната и чужбина, които коментираха проблемите пред общините и бизнеса в контекста на иновациите и развитието на българските СПА дестинации.

В двудневния форум се включиха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Председателят на БСБСПА Стефан Шарлопов, членовете на борда на ЕСПА Сийка Кацарова и Жоа Барбоса, както и кметът на Общината-домакин Петър Паунов. Сред официалните гости са представителите на Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването, МОСВ, МТСП, МРРБ, Националното сдружение на общините и кметове на общини.

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев също уважи форума.

По време на откриването на двудневната среща присъства и Министър на Председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Основни теми, които бяха дискутирани по време на втория панел от събитието бяха: “Маркетинг - презентиране и активни продажби на българския СПА продукт. Културно - исторически термални маршрути” и “Предимство на сертифицирането по Наредба 2 на Министерство на туризма. Възможности за сътрудничество с НОИ, здравни каси и пенсионно- осигурителни фондове”.

spa2

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че министерството разработва продукт за СПА дестинациите в България, по подобие на 8-те културни дестинации, с които бе  промотирана страната. “Промоцията е не само на външния но и на вътрешния пазар. Ще го направим с помощта на общините и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Има вече предложения от повече от 6 общини, сред тях и Кюстендил, в които освен качествата на минералната вода, общината разказва и за туристическите атракции, които могат да се видят в нея. Когато направим тези дестинации, те ще се публикуват на сайта на Министерство на туризма", уточни тя.

От своя страна Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов изтъкна, че всички кметове трябва да изготвят мастер план за развитието на всяка община.

Печат