Първата информационна среща в област Кюстендил относно предстоящото Председателство се състоя в Кочериново

   Под мотото „Съединението прави силата“ се състоя първата информационна среща с граждани в област Кюстендил, която се проведе в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново.

   Темите са 10 години от членството на България в ЕС и Българското председателството на Съвета на ЕС, което ще започне от 1 януари 2018 година. Организатор на събитието е Областна администрация Кюстендил със съдействието на Община Кочериново и по инициатива на Министерството за Българското председателство.

rsz k2       

 

rsz k1

     Събитието бе открито от областния управител на област Кюстендил Виктор Янев, който поясни, че срещата е част от дейностите по реализиране на Комуникационната стратегия на Правителството и цели повишаване на информираността на гражданите на Република България относно ползите от членството на страната ни в ЕС, както и по отношение на подготовката на първото ни Председателството.

     Пред жителите на града, областният управител представи мултимедийна презентация с помощта на която разясни въпроси, свързани с функционирането на институциите на ЕС и представи обобщени резултати за икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС и от предстоящото Председателство. Информация бе предоставена и за същността на ротационното Председателство, неговите приоритети, послания и ползи.

     След презентационната част областния управител Виктор Янев обяви началото на дискусията с присъстващите, към която се присъедини и кметът на Общината Иван Минков. Сред въпросите, които интересуваха хората бяха каква е ролята на българските министри в процеса на взимането на решения по време на Председателството и каква ще е посоката на отношенията ни със Западните Балкани и темата за бежанската криза.

rsz k8

     Кой процес ще има повече поддръжници за в бъдеще, евроскептицизмът или европтимизмът също вълнува хората в Кочериново. По този въпрос областният управител изрази мнение, че младите поколения са тези, от които зависи евроатлантическата ориентацията на страната ни и цитира анкетно проучване, което твърди че 80% от българите одобряват членството ни в ЕС.

     В заключение на дискусията кметът Иван Минков представи ползите за Община Кочериново по отношение реализираните проектни дейности на местно ниво, финансирани от ЕС, както и във връзка с готовите проекти за новия програмен период.

rsz k4

     Инициативата продължи с презентация на тема „По стъпките на Римските императори“ по европейския проект Еразъм +, която бе представена от ученици от 10 и 11 клас от СУ „Христо Ботев“. Те показаха снимки от посещението им в девет различни държави и разказаха за впечатленията си от чуждия бит и култура. По програмата за ученически обмен в момента децата се готвят да посетят още Хърватия и съседна Македония.

rsz k3

     В съпътстваща културна програма на събитието участие взеха танцьори и инструменталисти от Фолклорен ансамбъл „Пирин“ и Танцов състав „Кочеринка“, които показаха пирински, шопски, тракийски, родопски и дунавски народни танци. Учениците от 5-ти клас на местното основно училище пък демонстрираха, както български традиционни, така и танци на европейските народи.

     Награденият с титлата „почетен гражданин“ на Кочериново Славчо Багашки представи художествена експозиция с картини от региона и разказа за житейския си път, преплитайки възможностите на миналото и настоящето.

   Събитието завърши с право българско хоро от всички присъстващи, което символизира съединението, единството и съхраняването на българските културни традиции. А участниците, които се изявиха в комуникационната инициатива получиха грамоти и подаръци лично от областния управител.

rsz k5

rsz k6

rsz k7

rsz k9

rsz k10

 

Печат