Отбелязване на Националния празник на България в град Кюстендил

IMG 0559JPG

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова се включиха в тържественото честване на Националния празник на Република България – 3-ти март в град Кюстендил.

140-тата годишнина от обявяването на Свободна България бе отбелязана в областния град с изпълнение на българския химн от градския духов оркестър и издигане на националния флаг. Пред десетките граждани, присъстващи на церемонията бе представена сцена от поемата на Иван Вазов – „Грамада“ в изпълнение на гимназисти от Езикова гимназия. 

С минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир“ присътващите отдадоха почит към загиналите за Свободата герои и мъченици. Чест отдадоха още Община Кюстендил, Общински съвет – Кюстедил, представители на партийни и неправителствени организации, училища, детски градини и граждани. 

По повод празника губернаторът Виктор Янев каза: „Днес отбелязваме 140-тата годишнина от Освобождението на страната ни от турско робство! Да разгърнем страниците на Българската история, за да си припомним случилото се през онази мразовита зима на 1878 година! За да знаят децата на бъдещето, че вървят по напоената с геройска кръв земя и с уважение и признателност към предците си да чертаят по-добри дни за България. Да сведем глави в знак на почит към подвизите на отдалите живота си за Свободата и със самочувствие да развеем високо българския трибагреник, редом до знамето на единното европейско семейство! Честит празник!“

IMG 0562JPG

Печат