Изплащат се обезщетенията на стопаните, заклали доброволно прасетата си

20190903 140627

        Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил все още продължава да бъде благоприятна. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам. областния управител Райчо Цветин.

        По време на заседанието бе обявено, че вече втори ден се изплаща сумата от 300 лв. на всеки собственик, доброволно заклал прасето си и дезинфекцирал помещението, в което е отглеждано животното. От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че са изплатени средства на тези лица, които не са посочили банкови сметки. Екипи на ОДБХ – Кюстендил посещават съответните населени места и в присъствието на кмета, по предварително изготвени график и списък, се разплащат сумите на собствениците, приложили доброволната мярка. Днес се приключва разплащането на средства в общините Кюстендил, Невестино, Трекляно и Сапарева баня, а до края на тази седмица се очаква да бъдат изплатени на всички стопани в областта, които нямат банкови сметки.

20190903 140654

        От ОДБХ поясниха, че на 434 стопани са изплатени компенсации към момента, а броят на закланите свине на територията на Кюстендилска област е 1242. Предстои да бъдат изплатени средства в размер на 128 700 лв. на тези стопани, които са заклали доброволни свинете си и са в изготвените списъци.

        Пробата по последния сигнал за намерено диво прасе е отрицателна, стана ясно още по време на днешното заседание. Епизоотичната комисия уточни, че мерките против разпространението на АЧС продължават да са в сила на територията на област Кюстендил, както и в цялата страна.

20190903 140922

Печат