Химичен състав на водата: Баров

on .


bmpСамият град Кюстендил има около 40 топли извора с температура от 50 до 74°C и с хубава студена вода за пиене.

По състава си водата на Кюстендилските минерални топли бани е сярна и  съдържа главно Sulfure de Sodium и Hyposulfite de Sodium и се приближава до френските минерални бани в Пиренейските планини, а именно: Eaux le Bonnes, Bagneres de Luchon, Bagneres de Luchon, Bareges et cauterets.

За първи път резултат от химичният анализ на водата е направен в Ecole Nationale des Mines в Париж под ръководството на Директора E. Chesneaum, от химик – минен инженер на два от по-големите извора Bouchard.

Минералната вода от многото източниците има почти постоянно химично съдържание и температура. Тя е чиста, безцветна, с приятен вкус и лек мирис на водороден сулфид. Водата е с лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силиций, хлор и натриеви  сулфати, с дебит 2.400 л/м. Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния  ефект, леката  минерализация и относително високото съдържание на флуор. Благодарение на нейните натриеви,  магнезиеви сулфати и бикарбонати тя отчасти е разслабителна и указва чудесно ползотворно действие върху хора  страдащи от стомашни болести, също може да се употребява за инхалации за разни дихателни болести. Освен за бани минералната вода изстудена може да се ползва и за пиене.