Областният управител Виктор Янев поднесе венец по случай Деня на Ботев и загиналите за независимостта на България

on .

Днес, на 2 юни, България чества Деня на Христо Ботев и почита паметта на загиналите за независимостта на България. В Кюстендил венци и цветя бяха поднесени на паметника „Булаир“. Венец положи областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев, който бе придружен от своите заместници Радослава Чеканска и Силвия Велкова.

В мероприятието се включиха и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОбС – Кюстендил Иван Андонов, представители на политически и неправителствени организации и граждани. Традиционно, точно в 12:00 ч. звучаха и сирените, с които ежегодно отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Бяха рецитирани и едни от най-известните творби на Ботев.

Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. На 2 юни 1948 г. точно в 12:00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.Традиция в знак на почит към паметта на загиналите герои неотменно се спазва и до днес.  След като на 1 юни 1876г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди следващите си ходове. По време на заседанието Христо Ботев е убит.