Губернаторът на Кюстендил Виктор Янев се включи в дискусия на тема „Заедно в превенцията на престъпността“

on .

Срещата, озаглавена „Заедно в превенцията на престъпността“ се проведе в парк-хотел „Кюстендил“ и бе организирана от Министерството на вътрешните работи, съвместно с НСОРБ.

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев приветства вътрешния министър Румяна Бъчварова, която заедно с кмета на Община Кюстендил Петър Паунов като домакин на събитието, дадоха началото на форума. На съвместната среща присъстваха и областните управители на области Перник, Благоевград, София-област, директорите на ОДМВР и началните на ПУ, представители на Агенцията по заетостта, РДГ, Общинските служби по земеделие, РДСП, РИО, кметове на общини, както и ръководствата на Местните комисии по обществен ред и сигурност на общините от четирите области.

По време на срещата Министър Бъчварова призова полицията и местната власт да работят заедно в превенцията на престъпността, за да решават проблемите на местната сигурност още по-ефективно. Част от общините в региона представиха своите добри практики по опазване на обществения ред, както и взаимодействието между институциите при изграждането, експлоатацията и реагиране на сигнали за нарушения от видеонаблюдение.

„От началото на годината са регистрирани 857 престъпления в област Кюстендил, от които 60 са икономически. Тази година общата престъпност намалява с 27% сравнение с миналата, а разкритите престъпления са 358, което е увеличение с 67% в абсолютната разкриваемост, спрямо миналата година, когато е имало 214 разкрити престъпления за същия период“ – уточни на срещата гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП на МВР. Той допълни, че в Кюстендил се отчита намаление на грабежите с 16% и намаление на кражбите с 38%. Според данните, цитирани от главния комисар е отчетено леко увеличение при посегателствата над МПС и до настоящия момент са 19. „По отношение на разкриваемостта на престъпленията с наркотични вещества също е регистрирано повишение от  15%“, добави той.