Областният управител уважи откриването на бюст-паметник на Апостола в Сапарева баня

on .

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев присъства на откриването на новоизградения бюст-паметник на Васил Левски в Сапарева баня. Придружен от главният секретар на Областна администрация – Кюстендил Гергана Михайлова, губернаторът положи цветя пред паметника на Апостола, който е позициониран пред в градинката пред Общинска администрация – Сапарева баня.

Гости на официалното откриване бяха и народният представител Кирил Калфин и председателят на ОбС - Кюстендил Михаела Крумова. Събитието уважиха още зам.-кметовете на Община Дупница Крум Милев и Красимир Георгиев, началниците на РУ - Дупница и ПУ - Сапарева баня, гл. инспектор Борислав Динев и ст. инспектор Крум Иванов, както и общинските съветници от ОбС - Сапарева баня.

Автор на бюст-паметника е Иван Петров, а средствата, изразходвани за изграждането му са малко над 10 000 лв. В продължение на половин година течеше благотворителна кампания за набиране на средства, която бе подкрепена от различни организации и десетки граждани на Сапарева баня и областта. На 3 март бе направена и първата копка. Отбелязването на 179-годишнината от рождението на Левски и откриването на неговия монумент започна с рецитиране на стихотворение от 4-годишната Мария Йовичина от с. Овчарци. След което паметникът бе осветен от отец Георги Марков, а тържествената част завърши с поднасянето на цветя от представители на различни институции и граждани.