Областна администрация – Кюстендил се включи в тържественото отбелязване на годишнина от Илинденско-Преображенско въстание

on .

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в Кюстендил бяха отбелязани 113 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В памет на загубилите живота си герои в една от най-значимите битки в българо-македонските отношения, почит отдадоха областният управител Виктор Янев и неговия заместник Силвия Велкова.

На тържественото отбелязване присъстваха и зам.-кметът на Община Кюстендил Радмила Рангелова, Председателят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, представители на политически и неправителствени организации, десетки граждани и представители на медиите.

Под съпровода на Общински духов оркестър венци и цветя бяха положени пред паметника на българския революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация Тодор Александров.

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Илинден е обявен за официален празник на Кюстендил с решение на Общински съвет-Кюстендил през 1997-ма година. Празникът в града продължава с концерт на МФГ „Огражденска четворка", който ще се състои на Арката на площад „Велбъжд“.