Областният управител Виктор Янев откри третия Национален събор на граничарите

on .

Граничари от цялата страна се събраха на своя трети Национален събор в Кюстендил за да отбележат 70-годишнината от създаването на Гранични войски, 65 години от създаването на 11-ти Граничен отряд в Кюстендил, както и навършването на 19-годишнината на РД „Гранична полиция“. Събитието е под патронажа на областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев, който поднесе цветя на паметника на загиналите граничари в Кюстендил, откри събитието с приветствие към всички присъстващи и изказа благодарности към ветерани, граничари, сержанти и всички военослужещи. „Защитата на отечеството, отбраната и охраната на родните граници са синовна и съкровена отговорност, затова използвам случая да благодаря на националното и регионалното ръковдство на СОСЗ, които организираха тази среща и ни дадоха повод да се поклоним пред онези, които под знамено на 11-ти Граничен отряд са дали своя живот. Светла им памет!“ – каза областният управител. „Икам да благодаря и на тези, които и до ден днешен с достойнство и чест охраняват и пазят границите ни. Храбростта, саможертвоготовността и войнската чест са онези морални ценности, с които трябва да възпитаваме и младите поколения българи“ – добави той.

Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Данаил от храм „Св. Богородица“ в Кюстендил.

За да уважат събитието и да отдадат почит присъстваха още Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, заедно със своите заместници Светослав Василев и Росица Плачкова, Председателят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, Председателят на УС на СОСЗР - ген. Стоян Топалов, бившите командващи Гранични войски - ген. Стефан Ангелов и ген. Георги Тетереков, Председателят на Контролната комисия на централния съвет ген. Георги Кендеров, както и бивши граничари.

Областният председател на СОСЗР – Кюстендил – полк. Шишков връчи почетни плакети и благодарствени адреси на областния правител, кметът на Община Кюстендил, както и на председателите на клубовете „Граничар“.

След приветствените слова и поздравителни адреси от цялата страна, „Гранична полиция“ направи демонстрация с техника и въоръжение, а през целия ден граничния сектор в с. Лозно бе с отворени врати за посетители.