Областна администрация – Кюстендил се включи в честването на 72-та годишнина от операция „Деве баир“

on .

На 08 септември се навършват 72 години от операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк. По този повод Министерството на отбраната организира официално честване, което започна с поклонение  пред загиналите в Общата гробница в с. Гюешево и поднасяне на венци и цветя.    

      

От страна на Областна администрация – Кюстендил присъстваха зам.-областният управител Радослава Чеканска и главният секретар Гергана Михайлова. Събитието бе уважено лично от министъра на отбраната Николай Ненчев. Представители на Община Кюстендил бяха заместник-кметовете Светослав Василев и Радмила Рангелова. Десетки генерали и офицери и представители на военно-патриотичните съюзи също се включиха в церемонията.

По време на поклонението бе цитирано стихотворението „Орденът“ от синът на командира на 9-ти пехотен Пловдивски полк Иван Бонев – д-р Боньо Бонев.

Отслужена бе панихида за загиналите герои от полка. Официалните гости посетиха храм-костницата „Света Троица“ на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война, който се намира в с. Гюешево.

На 5 септември 1944 г. полковник Иван Бонев, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк, получава заповед да се изнесе в района на град Кюстендил, като прегради пътя за град Крива Паланка и не позволи на немските части да преминат старата граница. След ожесточени и кръвопролитни сражения на 8 септември в района на „Деве баир“ позицията е удържана, а полковник Бонев е награден с орден „За храброст“ и провъзгласен за почетен гражданин на Кюстендил.

Само няколко месеца по-късно - на 9-и март 1945 г., полковник Иван Бонев е осъден от комунистическия режим на 15 години строг тъмничен затвор. След обжалване е реабилитиран на 5 април 1946 г., но в началото на юни същата година е арестуван отново и след жестоки инквизиции е пратен в концлагера „Росица“, където умира на 10 октомври 1946 г.

Подвигът на войниците и офицерите от 9-и пехотен Пловдивски полк опровергава натрапените след  т.нар. „Деветосептемврийска революция“ внушения, че Българската армия не е дала отпор на войските на Германия след прекратяването от правителството на Константин Муравиев на съюза с нея на 4 септември 1944 г.