Областният управител Виктор Янев присъства на официалното откриване на 32-то Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня

on .

32-то издание на Световното първенство по планинско бягане тази година се провежда в българската община Сапарева баня, област Кюстендил. Градът посрещна участници от 36 страни в 6 континента, които ще се състезават в четири възрастови групи по различни трасета в местността „Паничище“. Курортния град бе успешен домакин и на три държавни шампионата, Балканиада и Европейско първенство по планинско бягане.

Официалното откриване на Световното първенство започна със шествие на участниците от центъра на Сапарева баня до гейзера, който е и най-горещият в Европа. Областният управител Виктор Янев уважи събитието, поздрави организаторите и аплодира участницитe. Придружаваше го и неговият заместник Радослава Чеканска.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев пък нарече града „столица на планинското бягане“.

На церемонията по официалното откриване присъстваха министърът на спорта Красен Кралев, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, евродепутатите от ГЕБ/EНП Андрей Ковачев и Андрей Новаков, президентите на БФЛА и САПБ Добромир Карамаринов и Бруно Гозелино и други.

Стартът на спортната надпревара ще бъде даден при девойките на 3,6 км в 9,30 ч. в местността Валявицата, а финалът ще е пред посетителския център в Паничище. В състезанието България участва със 17 атлета. Награждаването и официалното закриване ще се състои от 19:00ч. пред Гейзера.