Заместник-областният управител Радослава Чеканска се включи в отбелязването на Деня на европейското сътрудничество в град Дупница

on .

За пета поредна година празникът за Деня на европейското сътрудничество се проведе в членките на Европейския съюз и техните съседни държави. Целта на инициативата бе да се подчертаят постиженията постигнати чрез сътрудничеството между регионите и страните в Европа.

Тази година, Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия организира фестивал на кулинарния туризъм под надслов „Яж, пътувай и обичай трансгранично сътрудничество“, който се проведе в парк „Рила“, Дупница. „Барбекю“ зоната на парка, където бе разположен фестивалът, е ремонтирана по проект, изпълнен по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия и Черна гора. 

„Денят на европейското сътрудничество е един страхотен празник, който се превърна в традиция и дава повече гласност за постигнатите постижения и значимостта на добрия диалог между регионите и страните в Европа“ – каза зам.-областният управител Радослава Чеканска, която лично уважи събитието.

 Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, посланикът на Сърбия в България, Негово превъзходителство Владимир Чургус и кметът на Община Дупница Методи Чимев.

Гостите на фестивала се насладиха на безплатно, прясно приготвени деликатеси, типични за трансграничния регион и за двете страни като цяло. Професионалният готвач шеф Пеньо Иванов демонстрира как се приготвят някой от най-вкусните храни, които привличат туристи в трансграничния регион. Представителите на Съвместния секретариат бъха на разположение на специален информационен пункт, където предоставяха информация относно проектите и раздаваха стотици промоционални подаръци.