Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: Приемните в отделните населени места дават възможност за пряк контакт с хората

Приемните в отделните населени места дават възможност за пряк контакт с хората. Това каза на пресконференция областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Той заяви, че тази година са направени три заседания с експерти от администрацията в Бобов дол, Дупница и Бобошево. „Смятам, че това е една практика, която би трябвало да продължи и следващата година, защото на тези срещи с живущите и с населението на тези общини, бяха представени проблеми по отношение на водоснабдяване, енергоснабдяване, пътна инфраструктура, както и проблеми с административното обслужване от местните администрации”, каза Виктор Янев. По думите му голяма част от споделените проблеми са решени веднага на място, други са разрешени при разговори с кметовете, а трети са разгледани и решени по-късно.

Виктор Янев, областен управител: Програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради е доказала своята ефективност

Това заяви областният управител на област Кюстендил Виктор Янев по време на тържествено откриване на жилищен блок, намиращ се на ул. „Александър Димитров“ № 27 в гр. Кюстендил, по който приключиха ремонтните дейности във връзка с програмата за саниране. Заедно с областния управител, лентата преряза и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Отец Венци Шияков отправи молитва за благоденствие на всички живущи в блока, а областният управител от своя страна плисна менче с вода.

„178 сдружения на собствениците има регистрирани на територията та Кюстендилска област“, това обяви Виктор Янев след церемонията.

„В момента за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се чака да се приеме националният бюджет. Надяваме се тя да продължи. Вижда се, че тя е единствено и само за хората и е доказала своята ефективност. Най-много санирани блокове в областта са в Кюстендил. В момента за Кюстендил и Дупница има сключени 38 договора. До приемането на бюджет 2017 няма да се сключват нови договори", допълни областният управител Виктор Янев.

Виктор Янев, областен управител на област Кюстендил: Институциите и общините извършват подготовка за зимния сезон

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

Фокус: Господин Янев, какви дейности се предприемат във връзка с есенно-зимния сезон и безопасността на водоемите в региона? 
Виктор Янев: Всяка година се извършват проверки относно състоянието на водоемите. Такива проверки се правят през пролетния и през есенния сезон. Проверките се извършват от междуведомствена комисия. Такава комисия вече беше назначена с моя заповед. В нея влизат представители на басейновата дирекция, на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на инспекцията по околна среда и на други отговорни институции, които са свързани с безопасността на водоемите и проводимостта на реките. Надявам се, че комисията ще е проверила всички водоеми и реки на територията на областта. Те са длъжни да изготвят и констативен протокол. Констатациите ще бъдат готови тази седмица. 
Фокус: На база на тези констатации възможно ли е да има и предписания? 
Виктор Янев: Да, ще има предписания до различните институции, както и до собствениците на съответните водоеми и райони на реките. 
Фокус: Има ли към момента в областта безстопанствени язовири? 
Виктор Янев: Не, няма безстопанствени язовири. Има язовири дадени на концесия от страна на общините. Има и частни язовири, какъвто е случаят с язовира в село Долистово. Ние всяка година издирваме собствениците на този язовир и ги издирваме, а тези собственици са няколко. Проблемите ни са свързани по отношение с този язовир и предполагам, че и тази година констатациите ще бъдат същите. 
Фокус: На какъв етап е подготовката на общините и на институциите относно наближаващия зимен сезон и за реакция при усложнена зимна обстановка? 
Виктор Янев: В момента върви подготовката за есенно-зимния период. Всички институции, Регионална здравна инспекция, Областно пътно управление, „Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионалното управление на образованието, вече са уведомени и изпращат информацията за тяхната подготовка за този период до областната администрация. Съгласуват се съответните планове, в момента информацията все още не е пълна, но ще имаме и областен съвет по отношение на подготовката и действията през есенно-зимния период на територията на областта, както и на общините. 
Фокус: По отношение на републиканската пътна мрежа, как стои въпросът там? 
Виктор Янев: Областно пътно управление – Кюстендил е подало информация за републиканската пътна мрежа. Знаете, че и министър Павлова даде просторна информация в това отношение. В момента върви подготовката, Областно пътно управление има сключен договор с фирмите в областта, обслужващи републиканската пътна мрежа. Мисля, че нямаме основание за притеснение по отношение на поддържането на пътната мрежа в региона.

 

Областният управител Виктор Янев изпрати поздравителни адреси до директорите на лечебните заведения в област Кюстендил

По повод Деня на българския лекар - 19 октомври, областният управител Виктор Янев изпрати поздравителни адрес до директорите на лечебните заведения на територията на област Кюстендил. 

Поздравителния адрес от областния управител започва така: "На днешния ден искам да изкажа своята искрена признателност за Вашата всеотдайност, неизчерпаема сила и позитивизъм, с които се грижите ежеминутно за здравето и живота на  жителите на област Кюстендил!"

"Ежедневните предизвикателства, пред които са поставени лекарите изискват качества, които не всеки би могъл да притежава. Изправени доброволно  пред страданието и болестта, Вие доказвате, че усещате работата си като призвание да бъдеш полезен и да помагаш" - се казва в обръщението. 

В заключение, областният управител отправи своите пожелания: "Пожелавам Ви здраве и благополучие, професионални и лични успехи, вяра в българското здравеопазване, сили и желание да практикувате благородната си професия в нашия регион!"

Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

В Международния ден на младежта областният управител Виктор Янев отправи поздравителен адрес до всички младежи от област Кюстендил

В поздравителния адрес на областния управител към младежите се казва:

"Скъпи младежи от област Кюстендил,

Днес е Международният ден на младежта, обявен от ООН през 1999 година и честван за първи път в България през 2007 година.

С различни събитития в страната се посреща празникът, който е още един повод да изявите своите интереси, да погледнете заедно в бъдещето и да отправите заявка към обществото, затова че изворът на енергията, която е способна да подтиква към положителни промени е именно младостта.

И за миг не се колебайте дръзко да следвате мечтите си, защото те са правилният път, който ще ви отведе до благополучието, успехът и удовлетворението!

Търсете и познавайте героичната история на Родината и защитавайте българските интереси по целия Свят! Пътувайте! Почерпете от всяко нещо нови идеи, свежи преживявания и мъдрост.

Нека здравето, ентусиазмът и жаждата за покоряване на нови върхове ви следват винаги!

Изказвам своята благодарност към всички онези млади хора, които проявяват гражданска позиция и отношение към социалните проблеми в обществото ни! Защото именно ключът към успехът на добрата работа е в сътрудничеството и диалога.

Честит празник младежи!"