РЕГИСТЪР НА ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

on .

V. Община Кочериново1. Паметник на загиналите през Балканската война, който се намира на ул. „Св. Иван Рилски” в гр. Кочериново.2. Паметник на загиналите в Отечествената война, който се намира в парка на гр. Кочерино3. Паметник на двамата незнайни руски войни, които са загинали за освобождението на Кочериново. Намира се в двора на СОУ „Христо Ботев“ в гр. Кочериново.4. Паметник на загиналите герои във войните, който се намира на площада в село Мурсалево. 5. Паметник на загиналите за родината, който се намира в посока центъра на с. Пороминово.6. Паметник на загиналите за родината през 1912-1918 г., който се намира преди моста над р. Рилска в с. Стоб.VI. Община Бобов дол1. Паметна плоча на загиналите за родината от с. Шатрово, която се намира на стената на бившата училищна сграда.2. Паметна плоча на загиналите за родината от с. Паничарево, която се намира на стената на сградата на кметството.3. Паметник на загиналите във войните от с. Мала фуча, който се намира в двора на църквата.VII. Община БобошевПрПРjpgjpg

Военните паметници в област Кюстендил са описани в изготвения областен регистър, който включва 103 паметника /паметни плочи/ на територията на област Кюстендил разпределени по общини, както следва :

1. Община Кюстендил - 46 паметника;
2. Община Дупница - 17 паметника;
3. Община .Сапарева баня - 6 паметника;
4. Община Рила - 2 паметника;
5. Община Кочериново - 6 паметника;
6. Община Бобов дол - 4 паметника;
7. Община Бобошево - 1 паметник;
8. Община Невестино - 10 паметника;
9. Община Трекляно - 11 паметника.

От тук можете да изтеглите ОБЛАСТЕН РЕГИСТЪР НА ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

Изготвен е календар на честванията и мероприятията, свързани с военните паметници в област Кюстендил, както и презентация.

В областната комисия „Военни паметници“ се води картотека на всеки един паметник, които включва:
-анкетна карта, списък на загиналите офицери и войници, както и подробен снимков материал.
Регистърът е изготвен с участие на членовете на Областната комисия „Военни паметници”, както и със специалното участие на следните лица:
Г-н Валентин Дебочички - Директор на РИМ „Акад. Йордан Иванов“; г-н Иво Андонов – гл. експерт, Дирекция „Управление на човешките ресурси“ към Министерство на отбраната; Величка Баровска-гл.експерт, Дирекция „АПОФУС“, Десислава Илиева-технически секретар и др.

Целта на Областната комисия „Военни паметници” е да взаимодейства ефективно с институциите, органите за местно самоуправление, както и с обществените организации и сдружения за реализиране на ефективна държавна политика за издирване, проучване, картотекиране, опазване, поддържане, възстановяване и изграждане на военните паметници.   

Презентация относно регистъра на военните паметници в Област Кюстендил

Календар за честване на военните паметници в Област Кюстендил

1.Паметник на загиналите за отечеството герои офицери и войници за България през Балканската, Междусъюзническата (1912 -1913), Първата (1915 -1918) в гр.Бобошево.
     

Можете да изтеглите оттук:Списък на военните паметници в област Кюстендил съгласно регистъра

I. Община Кюстендил

1. Паметен знак на загиналите през войните 1912-1913г.; 1915-1918г, който се намира в църквата на с. Багренци.