Областният управител Виктор Янев бе гост на традиционния празник на черешата в Кюстендил

Емблематичният за кюстендилци празник на черешата се провежда за девети път в областния град и се организира от Община Кюстендил. Тази година празникът събра десетки занаятчии и черешопроизводители, които представиха продукцията си на тридневна изложба-базар в централната градска част. Освен изложбата организаторите са предвидили и арт-ателиета за деца, конкурс за най-едра череша и най-красив щанд.

Празникът започна вчера с концерт на пл. „Велбъжд“ с изпълненията на български и чуждестранни поп изпълнители и DJ. На официалното откриване, което се състоя днес бяха представени различни сортове череши в региона и цялата страна от Института по земеделие – Кюстендил.

За да уважат събитието гости на официалното откриване бяха губернаторът на Кюстендил Виктор Янев, заедно със своя заместник Силвия Велкова. Като домакини присъстваха и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, заедно със своя екип, както и председателят на ОбС – Кюстендил Михаела Крумова. За празника на кюстендилци пристигнаха и омбудсманът на Република България Мая Манолова, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, Браницкия епископ Григорий, патриарх Неофит, игумена на Рилския манастир Евлогий Андрианополски и посланиците на Испания и Египет. Всички те отправиха своите пожелания към гражданите и пожелаха благодатни години на черешопроизводителите.

Изложението продължава и в неделя с кулинарна надпревара, а днес жителите и гостите на града могат да се включат в организиран велопоход до с. Раждавица, едно от най-плодородните места в околността, както и в безплатна туристическа обиколка, която стартира в 16 ч.

Печат