Open menu

Областният управител Виктор Янев гостува на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Раждавица

rajdavica1

   Губернаторът на област Кюстендил Виктор Янев присъства на откриването на новата учебна година в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Раждавица.

   Официални гости на тържеството бяха също посланикът на САЩ в България Негово превъзходителство Ерик Рубин, заедно със своята съпруга Никол Симънс, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова и началникът на РУО Радостина Новакова.

rajdavica2

   Началното училище в с. Раждавица, което е сред най-старите в Кюстендилския регион, отвори врати за 85 ученика, които ще се обучават от 1-ви до 4-ти клас. Учебното заведение работи предимно с деца от малцинствата като освен редовните учебни часове и извънкласни занимания, осигурява и общежитие за дните от понеделник до петък.

   Церемонията за откриването на новата учебна година започна с издигане на българския трибагреник и поздравления от официалните гости към учениците и ръководството на училището. Малчуганите на свой ред демонстрираха танцувални си и рецитални умения.

rajdavica3

   След официалната част гостите разгледаха материалната база на училището и посетиха първия учебен час на най-малките.

   По време на визитата си, Негово превъзходителство Ерик Рубин сподели, че българското образование е сходно по много направления като това в САЩ. Той даде пример за добри практики от дългогодишния си опит в помощ на американските училища, които също работят по посока на интеграцията на децата от малцинствата. От своя страна областният управител изрази мнение, че постигането на положителни резултати по отношение на грамотността, образованието и интеграцията на малцинствени групи в неравностойно положение е процес, който изисква дългосрочни усилия на правителството и активна работа с поколенията ромски семейства.

rajdavica4

rajdavica5

Печат